Sanacija spomeniško zaščitenih objektov

Naše podjetje je specializirano za obnovo fasad in streh na objektih, ki so zaščiteni kot kulturna dediščina.

Lastniki objekta, ki je zavarovan kot kulturna dediščina, morajo pridobiti soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), kjer so podrobno opisane vse smernice za obnovo, in pripraviti kakovosten popis. del v okviru sanacije, pred začetkom del. Običajno je za kvalitativno oceno stanja potreben tudi pregled strokovnjakov restavratorskega centra.

Za izdelavo kvalitetnega popisa del moramo ugotoviti dejansko stanje poškodb ometov (osnovni in konstrukcijski ometi, kapni in vmesni venci, okvirji, pilastri, stebri, štukature…), vzroke teh poškodb. (naklon, navlaženost sten zaradi neizolacije temeljnih sten) pri pregledu fasade, posedanje in podobno) in določimo način sanacije z ustreznimi specialnimi materiali, kjer je to potrebno, kjer je le možno pa uporabljamo materiale. ki so po videzu in sestavi čim bolj podobni originalnim. Ugotavljamo tudi stanje stavbnega pohištva, kjer se lahko odločimo za obnovo starih oken (menjava poškodovanih lesenih delov, popravilo okovja, tesnjenje, barvanje) ali za zamenjavo s popolnimi kopijami prejšnjih.


Pregledati moramo tudi stanje strehe, konstrukcije, krovskih in kleparskih izdelkov, tako na strehi kot na fasadi. Nenazadnje k sanaciji sodijo tudi dimniki, saj moramo preveriti njihovo uporabnost, po potrebi pa jih tudi odstranimo. Zaradi dotrajanosti pogosto ugotavljamo statično stabilnost balkonov, po potrebi pa naredimo tudi statični izračun za dodatno ojačitev ali popolno zamenjavo konstrukcije. Za popoln končni izgled posebno pozornost posvetimo izdelavi vse podzemne napeljave, ki je običajno vidna v starejših objektih (elektronska napeljava, kabelska napeljava, telefonija), ter vseh reklamnih tabel, napisov, senčnikov, konzol za zastave in ostalih zunanjih dodatkov. je treba tudi izdelati in zamenjati. , celotno prenovo pa si moramo predstavljati v smislu celostne podobe.

Scroll To Top
Close
Close

Shopping Cart

Close

Shopping cart is empty!

Continue Shopping